nieuws

Dalende contractprijzen voor diepvriesgroentetelers

nieuws
De diepvriesgroentenijverheid heeft woensdag beslist dat de contractprijzen van alle groenten voor industriële verwerking moeten dalen. Het gaat het om een gemiddelde daling van 6 à 7 procent. Vooral bloemkool- en spruitkooltelers zouden hun prijzen zien dalen. De Boerenbond en het Algemeen Boerensyndikaat vinden dit onaanvaardbaar en roepen hun leden op om voor 15 januari geen contract te ondertekenen met de industrie.
23 december 2004  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:29
De diepvriesgroentenijverheid heeft woensdag beslist dat de contractprijzen van alle groenten voor industriële verwerking moeten dalen. Het gaat het om een gemiddelde daling van 6 à 7 procent. Vooral bloemkool- en spruitkooltelers zouden hun prijzen zien dalen. De Boerenbond en het Algemeen Boerensyndikaat vinden dit onaanvaardbaar en roepen hun leden op om voor 15 januari geen contract te ondertekenen met de industrie.

Het epicentrum van de diepvriesgroenten bevindt zich in de regio rond Roeselare. Vlaanderen telt ongeveer 3.000 groententelers, onder wie zo'n 2.200 in West-Vlaanderen. Jaarlijks worden circa 750.000 ton grove groenten geoogst. Die worden verwerkt in negen Vlaamse diepvriesbedrijven die maar liefst 42 procent van de Europese handel inpalmen. Meer dan 90 procent van de productie is trouwens bestemd voor de export.

Net zoals in andere sectoren het geval is, kampt de Europese markt van diepvriesgroenten met een overaanbod door het goede weer tijdens het voorbije groeiseizoen. "Daarnaast is vooral extra concurrentie voelbaar uit Polen. Niet zozeer door een groot aanbod, maar wel door hun zeer scherpe prijssetting", aldus Romain Cools van VeGeBe. "Terwijl Polen investeert in diepvriestunnels, gaan onze investeringen naar milieu en kwaliteitszorg".

Boerenbond onderstreept de extra inspanningen van de producenten die samen met de nijverheid een streng en duur project inzake voedselveiligheid hebben uitgewerkt. "Maar we constateren dat de diepvriesbedrijven er niet in slagen om deze extra inspanningen en kwaliteit te vertalen in een eerlijke meerprijs", aldus directeur Communicatie Bart Malfliet. "De diepvriesbedrijven denken te veel aan hun eigen marge en de neerwaartse spiraal op de markt is veeleer het gevolg van de onderlinge concurrentie van de verwerkende bedrijven zelf".

De diepvriesbedrijven stellen dan weer dat ze in toenemende mate geconfronteerd worden met de groeiende marktmacht van de grootdistributie overal in Europa, waardoor contracten verloren gaan. "Een groot knelpunt is bovendien de verzadiging van de markt. Komt daarbij dat de exploratie van nieuwe afzetmarkten door de hoge dollarkoers een moeilijke opgave is", zegt Cools. Om het verbruik van diepvriesgroenten aan te zwengelen, werd de voorbije weken tussen industrie en boerenorganisaties onderhandeld over de optie om via VLAM samen generieke promotie te voeren in een aantal landen Europese landen. Voorlopig werd ook over de verdeelsleutels voor de financiering hiervan geen akkoord bereikt.

Op 7 januari zitten beide partijen opnieuw rond de tafel om alsnog afspraken te maken over de contractprijzen voor 2005. Indien de nieuwe voorstellen niet acceptabel zijn, dan sluit Boerenbond "scherpe acties" niet uit. Volgens Cools zijn voor de diepvriesbedrijven enkel accentverschuivingen bespreekbaar en dringt zich in de sector een "serieuze herbronning" op, nadat het afgelopen jaar voor de allereerste keer het aantal contracten gedaald is.

Lees ook: geVILT: Diepvriesboeren temperen productie geVILT: "Wij geloven erg sterk in fair trade"

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek