Charcuterieprijzen stijgen met drie tot vijf procent
nieuwsWaar de prijzen van gekookte en gedroogde hammen, schouders en andere producten die vervaardigd worden op basis van gehele spierstukken de evolutie van de grondstofprijzen volgen, is dat voor verwerkte producten niet het geval. "Hier is geen algemene prijsverhoging meer geweest sinds eind 2004", zegt Koen Vangoidsenhoven, secretaris van Fenavian.
"Maar nu moeten vleeswarenfabrikanten hun prijzen wel verhogen", aldus Vangoidsenhoven. De prijzen voor een ham, een schouder of een carré zijn sinds maart fors gestegen, tot een halve euro in een jaar tijd. "Daarnaast hebben de fabrikanten ook af te rekenen met de sterk gestegen energieprijzen en de gestegen prijzen van het verpakkingsmateriaal".
Ook voedselveiligheid heeft zijn prijs. Volgens Vangoidsenhoven hebben de fabrikanten onder meer extra kosten door de analyses, controles, accreditaties en validaties van hun productieprocessen en door de uitbreiding van de etiketteringsvoorschriften. Ook onderzoek en innovatie om steeds gezondere en veiligere producten te maken, kost steeds meer geld, zo klinkt het.