Cateringbedrijf Sodexho kiest voor scharreleieren
nieuwsAls cateraar levert Sodexho aan scholen, universiteiten, ziekenhuizen, rusthuizen, verzorgingstehuizen, bedrijven en administraties. Het bedrijf verbruikt naar schatting een miljoen eieren per jaar. Sodexho stelt zo'n 4.000 mensen tewerk in België en is marktleider in zijn sector. Het bedrijf noemt ethisch ondernemen één van zijn basisprincipes en stelt tegelijkertijd dat het nauwgezet waakt over de voedselveiligheid.
GAIA heeft Sodexho gefeliciteerd met zijn beslissing. De omschakeling bij Sodexho zorgt ervoor dat een breed publiek voortaan scharreleieren voorgeschoteld krijgt, klinkt het bij de dierenrechtenorganisatie. Die betreurt wel er voorlopig geen oplossing is voor de vloeibare eieren die Sodexho verwerkt. In Nederland zouden vloeibare scharreleieren wel vlot verkrijgbaar zijn.
Vanaf 2012 verbiedt de EU de klassieke batterijkooien. De minimumnorm in ons land wordt dan de verrijkte kooi, tenzij de volgende federale regering een consensus bereikt voor een verstrenging van de normen op basis van wetenschappelijk onderzoek dat het ILVO intussen heeft afgerond. Uit die studie blijkt dat niet-kooisystemen verre van perfect zijn, maar globaal wel beter scoren op het vlak van dierenwelzijn.(KS)
Lees ook: geVILT: Volière-kip en kooi-ei in de weegschaal