Boerenbond: "Salmonella-cijfers achterhaald"

nieuws
In een reactie op de publicatie van de studie die de Europese Voedselautoriteit eind 2004 - begin 2005 uitvoerde naar het voorkomen van salmonella bij leghennen laat de Boerenbond weten dat de situatie ondertussen verbeterd is. De landbouworganisatie wijst erop dat de leghennenhouders sinds 2004 vrijwillig gestart zijn met de vaccinatie van hun dieren. Volgens broeierij Belgabroed zit ons land daardoor weer in de Europese middenmoot.
20 juni 2006  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:33
In een reactie op de publicatie van de resultaten van de studie die de Europese Voedselautoriteit eind 2004 - begin 2005 uitvoerde naar het voorkomen van salmonella bij leghennen laat de Boerenbond weten dat de situatie ondertussen verbeterd is. Uit de studie bleek dat toen 26,2 procent van de in ons land geteste kippenboerderijen besmet was met minstens één van de twee gevaarlijke salmonella-varianten.

De landbouworganisatie wijst erop dat de leghennenhouders sinds 2004 vrijwillig gestart zijn met de vaccinatie van hun dieren. Ook wordt verder geïnvesteerd in een veilige productieomgeving. "Uit statistieken blijkt dat het aantal gevallen van voedselintoxicatie door salmonella enteritidis, die het meest aanleiding geeft tot besmettingen bij de mens, fel is afgenomen", aldus de Boerenbond.

In de nabije toekomst zullen de leghennen bovendien regelmatig worden onderzocht op het voorkomen van salmonella. Wanneer een bedrijf positief blijkt te zijn, zullen de eieren eerst een hittebehandeling ondergaan vooraleer bij de consument terecht te komen. Ook de burger kan volgens de Boerenbond zijn steentje bijdragen in het terugdringen van het aantal salmonellabesmettingen door bijvoorbeeld hygiënisch te werken in de keuken en voedingsmiddelen te bewaren in een goed gekoelde koelkast.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek