"Biologische groenten niet gezonder dan gangbare"
nieuwsDe Consumentenbond onderzocht het drogestofgehalte, dus hoeveel er overblijft als je het water eruit haalt. Ook is gemeten: vitamine C, mineralen, vezels en anti-oxidanten. De 15 soorten onderzochte biologische groenten hebben allen samen een iets hoger drogestof- en vezelgehalte dan de optelsom bij de gangbare producten. Maar die vaststelling gaat niet op voor alle biologische groenten afzonderlijk. Bovendien zijn de verschillen zo minimaal dat het voor de gezondheid niet uitmaakt.
Biologica, de koepelorganisatie voor biologische land- en tuinbouw, stelt in een reactie op het onderzoek dat de milieuvoordelen van de biologische landbouw milieu onomstreden zijn. De biologische sector heeft verder "duidelijke aanwijzingen" dat er ook meer "gezonde stoffen" in biologisch geteelde producten zitten, luidt het. Zij heeft daar volgens Biologica echter nooit een directe gezondheidsclaim aan verbonden.
De organisatie wijst er ook op dat in de biologische landbouw geen chemische bestrijdingsmiddelen worden gebruikt. Daardoor zitten er praktisch geen residus van pesticiden in biologische producten. Wereldwijd zijn er honderden onderzoeken gedaan naar het verschil in voedingswaarden tussen biologische en gangbare producten. Uit meer dan de helft daarvan blijkt volgens Biologica dat biologisch geteelde groenten en fruit meer gezonde stoffen, zoals vitamine C, bevatten dan de gangbare.