Bijna erkende oorsprongsbenaming voor jenevers
nieuwsIn de commissie dreigde dinsdag nog een laatste gevaar. Spaanse parlementsleden deden een onverhoedse poging om een met jeneverbessen op smaak gebrachte drank als 'genevere' erkend te krijgen hoewel de wijze van distilleren niets met die van 'onze' jenever van doen heeft. "We hebben dat manoeuvre vakkundig kunnen afblokken", zegt europarlementslid Frieda Brepoels (N-VA) met enige chauvinistisch gekleurde tevredenheid. "Het toekennen van een oorsprongsbenaming moet juist de unieke traditie van het echte jeneverstoken beschermen. Er is straks geen verwarring meer mogelijk: jenever is jenever".
Algemeen directeur Jaak Van Royen van Konings NV, het bedrijf dat onder meer de Smeets-jenevers stookt, sluit zich daar bij aan: "De Europese erkenning kan de springplank zijn naar meer internationale naamsbekendheid. Want niet alleen de productie, ook de consumptie van jenever is tot op heden zeer streekgebonden. Het is echt een drank van bij ons. De Europese erkenning geeft prestige en dat is commercieel meegenomen, ook al verwachten we niet meteen een spectaculaire stijging van de exportmogelijkheden".
Voor Davy Jacobs van het Hasseltse Jenevermuseum weegt vooral de bescherming van een eeuwenoud procédé van distilleren door: "Jenever is een product van de Nederlanden. Op een paar plekken in Noord-Frankrijk en Duitsland na komt het buiten Nederland en Vlaanderen niet voor. Het is trouwens de Nederlandse landbouwminister Veerman die de zaak van de jenever bij zijn collega's aangekaart heeft".(KS)