Bijna alle aardappelpercelen getroffen door doorwas
nieuwsBij doorwas gaan de eerst aangelegde knollen kiemen en aan deze kiemen kunnen nieuwe knollen groeien. De nieuwe knollen zullen zetmeel onttrekken aan de primaire knollen. Bij sterke onttrekking van zetmeel kan dit leiden tot aanzienlijk kwaliteitsverlies: het knolweefsel kan zelfs geheel verdwijnen en er ontstaan zogenaamde waterzakken. Glazige knollen vormen een ernstig kwaliteitsgebrek voor bewaaraardappelen.
"Maar het valt nog af te wachten of het allemaal zo'n vaart zal lopen", zegt Depraetere. "De glazigheid is ook afhankelijk van de weersomstandigheden na de doorwas. Wordt het dan erg droog, dan zullen de nieuwe gevormde knolletjes veel zetmeel onttrekken uit de aardappelen en neemt de glazigheid toe. Maar zoals de weersvoorspellingen er nu uitzien, zal de schade misschien nog beperkt blijven". Aangezien de aardappelen nog ongeveer een maand kunnen groeien, is het volgens de woordvoerder van ABS moeilijk om voorspellingen over het kwaliteitsverlies te doen.
"Waar we wel zeker van zijn, is dat door de droogte de opbrengst van de aardappelen ongeveer 25 procent lager ligt dan normaal". Volgens berekeningen van het Proefcentrum voor de Aardappelteelt (PCA) in Kruishoutem brengen de aardappelen 9 ton minder op per hectare dan vorig jaar op hetzelfde tijdstip. "Die achterstand kunnen ze niet meer inhalen. Dit alleen al zal voor heel Europa een enorme weerslag op de prijs hebben. En ondanks de regen zien we ook dat op de termijnmarkt de prijzen niet zakken", aldus Guy Depraetere.
De geruchten dat de complete Bintje-oogst dit seizoen door een zoutbad moet om het drogestofgehalte te bepalen - wat het kostenplaatje zou verhogen - doet Depraetere af als voorbarig. "Natuurlijk bestaat de kans dat dit moet gebeuren, maar de ervaring leert ons dat we zullen moeten afwachten tot de oogst. Misschien valt het met de glazigheid allemaal wel mee. Het is allemaal heel moeilijk te voorspellen".