België blijft grootste exporteur diepvriesgroenten
nieuwsDat de meeste groenten op het Aziatische continent gekweekt worden, is grotendeels te wijten aan China. Met 22 miljoen hectare beschikt dat land over 42 procent van het wereldwijde groenteareel. Naast de uitbreiding van dat areaal hebben hoogwaardig uitgangsmateriaal, verbeterde technologie en management én een toename van de overdekte groenteteelt bijgedragen tot de wereldwijde productiegroei.
In 2004 werd wereldwijd meer dan 28 miljoen ton verse groenten verhandeld, wat slechts iets meer is dan drie procent van de wereldwijde productie van groenten. Ter vergelijking: van het geproduceerde fruit gaat meer dan zes procent over de toonbank. Niettemin neemt de handel in groenten gestaag toe. In de periode 1994-2004 was er sprake van een jaarlijkse groei van 4,6 procent.
De populairste exportproducten zijn tomaten, uien, watermeloenen, paprika en komkommer. Het verwerken van groenten is een goed alternatief om de houdbaarheid te verlengen. In 2005 voerden Belgische diepvriesbedrijven uit de streek rond Roeselare ongeveer 730.000 ton diepvriesgroenten uit, terwijl de nummer twee China groeide naar 500.000 ton.
De grootste groentebedrijven ter wereld - gemeten naar omzet - zijn gevestigd in de VS. Ze houden zich bezig met de primaire productie, handel, verwerking, marketing en distributie van groenten, vaak in combinatie met fruit. Ondanks fusies en overnames zal de mondiale groentesector ook in de toekomst voornamelijk een zaak blijven van kleinschalige familiebedrijven, meent Rabobank. Die fragmentatie bezorgt de telers wel geen sterke positie tegenover de grootdistributie. Ons land is een uitzondering op de regel aangezien zo'n 85 procent van de groenten langs de veiling passeert.
Groenteproducenten kunnen hun marktmacht vergroten door bijvoorbeeld verticale integratie: het segment van de vers-voorgesneden en verpakte groenten is snel aan het groeien. De VS nemen hier de leiding met een jaarlijkse verkoop van meer dan 12 miljard dollar. Ter vergelijking: de productiewaarde van de Vlaamse groenteteelt bedraagt 570 miljoen euro. 46 procent van die waarde is afkomstig van de vollegrondsteelten, de rest van de glastuinbouw.
Meer informatie: World of Vegetables (samenvatting in pdf)