Belgen consumeren steeds meer bereide gerechten
nieuwsOndanks de toegenomen consumptie van bereide gerechten, blijven de consumenten sceptisch als het gaat om de kwaliteit, al appreciëren ze de praktische kant en de variatie ervan. 56% van de consumenten vindt ook dat de bereide gerechten meer smaak hebben dan huisbereide gerechten. Maar deze waardering gaat samen met een negatieve perceptie van de samenstelling, zoals te veel suiker, te vet en te zout. Ongeveer de helft van de ondervraagden vindt dat bereide gerechten een goede prijs/kwaliteitverhouding bieden, al worden ze duurder aanzien dan een huisbereid gerecht.
OIVO vindt het dan ook belangrijk dat er meer evenwichtig bereide gerechten worden aangeboden: ze bevatten momenteel nog te weinig koolhydraten, te weinig proteïnen en te veel vetstoffen. Ook wil de organisatie dat de milieu-impact van bereide gerechten wordt teruggeschroefd. Al te vaak hebben ze te veel verpakkingsmateriaal om het lijf en brengt de productie, bewaring en het transport ervan een te groot energieverbruik met zich mee.
De consument moet er volgens OIVO ook aan herinnerd worden dat bereide gerechten geen alternatief zijn voor een huisbereide maaltijd. Gevreesd wordt bovendien dat een overconsumptie van kant-en-klare maaltijden tot een standaardisatie van smaken en de verdwijning van traditionele producten zal leiden. Vooral bij jongeren moet de zin om te koken gestimuleerd worden, klinkt het.
Meer informatie: OIVO-rapport 'De bereide gerechten'