5 procent van bakkers blijft gesloten op zondag
nieuwsDe 45-jarige bakker Toon Warlop en zijn vrouw Myriam (42) uit het West-Vlaamse Poperinge doen nooit op zondag open. "Een bewuste keuze", klinkt het. "Wij hebben drie kinderen van 11, 12 en 16. We vinden het érg belangrijk om leuke dingen met hen te doen op zondag. De meeste klanten hebben daar begrip voor en kopen op zaterdag een extra brood of extra pistolets. Al vragen sommigen wel om ook op zondag open te doen".
Ook bakkerij Beyers in het Antwerpse Beerse is op zondag gesloten. "De meeste bakkers hebben het almaar moeilijker om personeel te vinden dat op zondag wil werken", klinkt het. "Daarom hebben we beslist om onze bakkerij op zondag te sluiten". Bij bakkerij Cools in Hasselt hangt op zondag eveneens het bordje 'gesloten' voor. "Het klinkt misschien cru, maar we hebben de extra inkomsten op zondag eigenlijk niet nodig", vertelt zaakvoerder Frederic Robben (34). "We kregen in het begin wel enkele opmerkingen van klanten, maar het belangrijkste voor mij is dat ik nu opnieuw een leven heb.
Volgens Robben is het nog maar een kwestie van tijd vooraleer alle bakkers op zondag de deuren sluiten. Maar tot nader order zijn de meeste bakkers dus gewoon open. Bakker Jan Valgaeren (29) uit Hulshout bakt al negen jaar brood, ook op zondag. "Ik heb geen moeite om op zondag te werken", zegt bakker Jan. "Op die dag draai ik soms het dubbele van mijn weekomzet. Om dat op te geven, moet je al heel sterk in je schoenen staan".
Bij de Vlaamse bakkersfederatie VeBIC gewaagt men nog niet van een algemene trend. "Elke bakker kent de behoeften van zijn klanten en is vertrouwd met zijn eigen kostenstructuur", aldus directeur Bruno Kuylen. "Hij moet zélf beslissen of hij zijn zaak op zondag opent".
Bron: Het Laatste Nieuws