nieuws

37 veebedrijven weer vrijgegeven

nieuws
16 pluimveebedrijven en 21 varkensbedrijven die onder toezicht geplaatst waren na de recente dioxinebesmetting, zijn woensdag weer vrijgegeven. Reden daarvoor is dat de gemeten dioxinewaarden er niet hoger lagen dan de toegestane norm. Dat heeft het Voedselagentschap woensdag meegedeeld. Er werden nu in totaal 423 bedrijven geblokkeerd.
1 februari 2006  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:32
16 pluimveebedrijven en 21 varkensbedrijven die onder toezicht geplaatst waren na de recente dioxinebesmetting, zijn woensdag weer vrijgegeven. Reden daarvoor is dat de gemeten dioxinewaarden er niet hoger lagen dan de toegestane norm. Dat heeft het Voedselagentschap woensdag meegedeeld. Er werden nu in totaal 423 bedrijven geblokkeerd.

Dit betekent dat op dit moment nog 386 bedrijven onder toezicht staan: 361 varkensbedrijven, 24 pluimveebedrijven en één bedrijf met konijnen, zo luidt het in een mededeling van het agentschap. De vrijgegeven bedrijven zijn bedrijven "waarvan blijkt dat de dieren geen besmet voeder aten of waarvan na analyse bewezen wordt dat de producten voldoen aan de dioxinenorm". Die normen zijn voor varkensvlees 1 pg TEQ/g vet, voor pluimveevlees 2 pg TEQ/g, en voor vet en eieren 3 pg TEQ/g vet.

Minister van Volksgezondheid Rudy Demotte (PS) had eerder woensdag in de Kamercommissie Volksgezondheid al meegedeeld dat 36 bedrijven waren vrijgegeven. De minister zei toen dat hij hoopt dat binnen enkele weken alle bedrijven, die onder toezicht waren geplaatst, gecontroleerd zullen zijn. Bij de betrokken veebedrijven worden nu dioxinetests gebruikt waarvan de resultaten binnen de twee dagen bekend zijn, zo voegde Piet Vanthemsche, de topman van het Voedselagentschap, toe.

Minister Demotte beklemtoonde in de Kamercommissie nogmaals dat de gemeten dioxinewaarden niet voldoende hoog zijn om een risico te betekenen voor de volksgezondheid, indien besmette producten geconsumeerd werden. Op de vragen waarom hij dan bedrijven blokkeerde, reageerde Demotte dat dit wél nodig was.

"Een risicoanalyse heeft aangetoond dat de huidige contaminatie een kort piekmoment veroorzaakt, dat geen verhoogd risico inhoudt. Als we de mogelijk besmette dieren niet opsporen en, indien nodig, uit de consumptieketen halen, dan kan er wel een risico ontstaan. Een langdurige blootstelling, ook al is die aan lagere dioxinewaarden, kan immers wel gevaarlijk zijn voor de volksgezondheid", luidde het.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek