300.000 euro voor onderzoek naar broodjes
nieuwsBelpan maakt broodproducten voor supermarktketens, horeca en benzinestations. De producten worden diepgevroren en coor consumptie afgebakken door de klant. Er zijn fabrieken in Ganshoren, Moeskroen en Londerzeel. Zonder de financiële hulp van de aandeelhouders SRIW, Mercator en Lessius was de groep in 2002 failliet. Er kwam echter een reddingsplan.
Meest in het oog springende element in dat plan is de oprichting van een onderzoekscentrum. Bedoeling is dat hier nieuwe broodsoorten bedacht en getest worden. Speciale producten zijn nodig om te kunnen concurreren met producenten van laaggeprijsd standaardbrood uit Frankrijk en Oost-Europa. Het ontwikkelingscentrum moet ervoor zorgen dat de producten beantwoorden aan de steeds strengere eisen van de klant. De additieven worden geleidelijk gebannen. Tegelijkertijd moet het afbakken steeds sneller gebeuren.
"De klanten willen ambachtelijk brood, ter plaatse bereid, liefst onder de ogen van de consument, met oorspronkelijke ingrediënten en zo weinig mogelijk additieven. Ze willen het ook ogenblikkelijk, hier en nu", zegt Eddy Walraevens, gedelegeerd bestuurder van Belpan. Naast de disneyficatie van zijn productgamma is het de bedoeling dat ook de technische kwaliteiten van het brood steeds meer belang krijgen: de voedingswaarde, verpakking, houdbaarheid, afmetingen,...
In het onderzoekscentrum werken momenteel elf mensen en het heeft al enkele nieuwigheden op de markt gebracht: de voorgesneden baguette en de 'ovenbags'. Dat is een zak met verschillende voorgebakken luxebroodjes.
Bron: Het Laastste Nieuws/De Tijd/De Standaard