Sociaal landbouwbedrijf De Winning wil volledig klimaatneutraal worden

Een team experts van De Klimaatploeg, een team van klimaatexperten, heeft het landbouwbedrijf van De Winning in Lummen grondig doorgelicht. Met de bevindingen wil De Winning aantonen dat een korte keten biolandbouwbedrijf in Vlaanderen klimaatneutraal kan worden, klinkt het. De resultaten zijn zondag voorgesteld tijdens de Dag van de Landbouw.

20 september 2021  – Laatst bijgewerkt om 20 september 2021 11:34
Lees meer over:
dewinning-klimaatneutraal-facebookpaginaDeWinning-1080

De Winning is een sociaal en inclusief bedrijf in Lummen waar mensen werken die niet onmiddellijk op de reguliere arbeidsmarkt terechtkunnen. Het Limburgse maatwerkbedrijf combineert vlees- en melkvee met akkerbouw, fruitteelt en biologische vleeskippen. De melk, het vlees en de oogst van de ongeveer 60 geteelde groenten en fruit wordt ter plaatse verwerkt in de keuken en bakkerij tot onder meer groentetaarten, soep, ijs, confituur, pizza’s en stoofvlees, dat onder de merkneem KarWij op de markt wordt gebracht.

Het landbouwbedrijf werkt sinds 2017 volledig biologisch en volgens het principe van de korte keten. De ambitie is om te evolueren naar een volledig klimaatneutraal landbouwbedrijf. 

Pilootproject

De Winning vroeg daarom aan het Innovatiesteunpunt van Boerenbond om een analyse en aanbevelingen om haar impact op het klimaat te verminderen. Als eerste biolandbouwbedrijf en korte keten bedrijf fungeerde De Winning als proefproject. Het kreeg daarvoor de financiële steun van het Departement Omgeving van de Vlaamse overheid.

Een team van 7 experts lichtte het bedrijf en de volledige productieketen door. De aanbevelingen gaan van slimmere teeltrotatie tot het inzetten op agroforestry, en van het afbouwen van de schaapskudde tot het terugdringen van de methaanuitstoot door een aanpassing van het beweidingsritme. Ingrepen die vaak ook toepasbaar zijn op andere biolandbouwbedrijven, klinkt het.

We willen graag aantonen dat de oplossing net niet zit in het vergroten van de schaal, maar wel in het afstemmen van vraag en aanbod op lokaal niveau en samenwerking in een korte keten met correcte prijzen voor de producent

Filip Vanlommel - Directeur van De Winning

Korte keten in een duurzame biolandbouw is volgens Filip Vanlommel, directeur van De Winning, het antwoord op de uitdagingen waar de landbouw voor staat. "We willen graag aantonen dat de oplossing net niet zit in het vergroten van de schaal of intensiever produceren, maar wel in het afstemmen van vraag en aanbod op lokaal niveau, samenwerking in een korte keten met correcte prijzen voor de producent en een goede inpassing in het landschap."

De Winning doet daarvoor een oproep aan het Vlaamse en Europese beleid om de regelgeving in de biologische landbouw en de samenwerking tussen producenten aan te passen. Daarnaast vraagt het landbouwbedrijf onder meer (wetenschappelijk) onderzoek rond de rol en mogelijkheden van biologische korte keten landbouw.

Dag van de Landbouw in teken van ondernemerschap
Uitgelicht
De 39ste editie van Dag van de Landbouw zit erop. Onder het thema “sterk ondernemerschap” gaven Boerenbondvoorzitter Sonja De Becker, Vlaams minister van Landbouw Hilde Crevit...
19 september 2021 Lees meer

Bron: Belga / Eigen verslaggeving

Beeld: De Winning (via Facebook)

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek