Forse prijsstijging eieren nog niet ten einde

De eierprijzen zijn de voorbije maand met minstens 20 procent gestegen. Experts denken dat de stijging nog niet achter de rug is. Als reden wordt gewezen naar vogelgriep en de hoge voederprijzen waardoor er minder legkippen gehouden worden, zowel in het binnen- als in het buitenland. Daarnaast is de vraag goed. Eieren is één van de goedkoopste eiwitbronnen die in crisistijden meer in trek zijn.

26 september 2022  – Laatste update 26 september 2022 21:43
Lees meer over:

Vogelgriep woedt over de hele wereld en heeft een behoorlijke impact op de pluimveestapel. Ook in België werd recent nog een uitbraak van het vogelgriepvirus vastgesteld waarbij een bedrijf met 150.000 hennen geruimd is. “Dat zijn 1 miljoen eieren op een week en dat in een situatie waarbij Vlaanderen niet eens zelfvoorzienend is”, vertelt Mariëlle Schalk die in Hoogstraten legkippen houdt en ook een boerderijautomaat heeft staan.

“In de VS zijn er al meer dan 30 miljoen hennen geruimd. Ook in Nederland komen er nog elke week gevallen bij en het griepseizoen moet eigenlijk nog beginnen”, aldus Schalk die kritisch is op de mondiale aanpak van de volgelgriep en vaccinatie zou toejuichen. “Aangezien er nog altijd niet ingeënt mag worden, blijven we nog wel een tijdje in hetzelfde water varen.”

Drie nieuwe gevallen van vogelgriep in Vlaanderen
Uitgelicht
Er zijn drie nieuwe gevallen van vogelgriep van het type H5N1 ontdekt in Vlaanderen. Het gaat om een besmetting bij een professioneel pluimveebedrijf in de gemeente Sint-Laure...
21 september 2022 Lees meer

Schalk merkt de afgelopen maand een sterke stijging van de eierprijzen. “Dat is wel nodig ook, want alles is duurder geworden”, vertelt ze. De boerin wijst op de stroomfactuur die deze maand met maar liefst 20.000 euro is toegenomen ten opzichte van dezelfde maand in 2021. “Ook de voederkosten blijven duur. Dure energie- en voederkosten zorgen ook voor dure kippen. Daarom 'ruien' veel bedrijven hun kippen. Ook dit heeft tot gevolg dat er minder eieren zijn.” Ruien is het legproces van de kippen dat na een tijdelijke pauze verlengd wordt. Daarmee kunnen pluimveehouders de toegenomen kosten voor vervanging vermijden.

Marielle_Schalk2

Graan voor brood en niet voor kippenvoer

De Antwerpse kippenhoudster wijst ook op de impact van lage mondiale graanoogsten. Deze houden niet alleen het voeder duur, maar zorgen er ook voor een andere bestemming voor de opbrengsten. “Oost-Europese landen houden het graan voor brood of export en niet voor kippen”, geeft zij een voorbeeld.

Pluimvee-expert Luc Maertens stelt dat de eierprijzen het voorbije maand met 20 procent gestegen zijn en dat er een grotere stijging in het verschiet ligt. “De prijzen zullen verder stijgen. Daarvoor hoef je geen geleerde te zijn. Door verschillende factoren is het aanbod minder, terwijl de vraag juist in stijgende lijn is. Bij de sterk stijgende kosten voor levensonderhoud kijken mensen kritisch naar hun boodschappen. Eieren zijn één van de goedkoopste eiwitten en hierdoor meer in trek tegenwoordig.”

Ook in de verdere toekomst lijkt de eierproductie in eigen land zeker niet te groeien. “Steeds meer boeren zien het niet meer zitten om de gestegen kosten te dragen”, aldus Schalk. “Duurdere kippen, voeder en energie betekent ook een hogere investeringskost, terwijl je niet weet wat de prijzen op lange termijn zullen doen.”

Mede hierdoor en ook door de onzekerheid die met het stikstofakkoord gepaard gaat, staat de pluimveehouderij volgens Schalk voor een leegloop. “De gemiddelde leeftijd van de boer is 57 jaar, slechts 12 procent heeft maar opvolging”, weet zij. Hoogstraten telt 4 legbedrijven. Twee zonder opvolging en een rood bedrijf met 120.000 leghennen. Vlaanderen telt naar schatting 8 miljoen kippen.  

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek