Vlaams bioboeren bricoleren eigen 'druppelkar'

Een groep van biologische boeren heeft een zogenaamde 'druppelkar' ontwikkeld. Het gaat om een instrument waarmee telers op een eenvoudige manier hun gebruikte druppeldarmen kunnen oprollen en terug afrollen bij een volgende teelt. Hierdoor wordt het dus mogelijk om de druppeldarmen, die na gebruik vaak bij het afval belanden, meermaals te gebruiken.

12 december 2022  – Laatst bijgewerkt om 12 december 2022 10:58
Bioboeren en instrument

Op kleine tuinbouwbedrijven zijn betaalbare machines op maat vaak een uitdaging. Het zelf bouwen en zelf aanpassen van machines is voor veel bedrijven een voordelige aanpak met een resultaat volledig op maat van het bedrijf. Binnen het netwerk ‘Boer Bricoleur’ ontstond het idee van een beregeningstool voor kleine tuinbouwbedrijven.

Steen des aanstoots was het systeem van druppeldarmen, plastic slangen met kleine gaatjes waarmee boeren hun gewassen van water voorzien maar die na gebruik vaak bij het afval belanden. "Dat kan duurzamer", dachten VIVES-student Gauthier Dejaeger en Bert Vandergeynst, biologische teler uit Tongeren. Dejaeger ontwikkelde in het kader van zijn bachelorproef het eerste prototype van de druppelkar. Vandergeynst verwerkte het ontwerp tot het huidige zelfbouwconcept.

Darmen oproller bioboeren

Doe-het-zelvers

Dat zelfbouwconcept deed hij uit de doeken tijdens een opleiding in het MaakLab in Kortrijk aan acht landbouwers. De boeren kwamen er samen om de druppelkar te bouwen. Het betreft een systeem uit hout of metaal om druppeldarmen (‘t-tapes’) netjes manueel op te rollen na de teelt; en vervolgens terug te kunnen afrollen in de volgende teelt. Elke lijn wordt individueel opgerold en afgerold. Zo kan je tot drie rijen gelijktijdig op- of afrollen met de zwengel. Op één haspel kan tot 120m t-tape.

Het gaat volgens de bedenkers feitelijk zelfs om een complete beregeningskar. “Want er is ook een gereedschapsbakje voorzien waar je onder andere de koppelingsstukken in kan bewaren zodat je alles direct bij de hand hebt op het veld”. De uitvinding biedt volgens de doe-het-zelf bioboeren een duurzame, praktische en economische oplossing door hergebruik van de druppeldarmen in het volgende seizoen mogelijk te maken.

Hiermee anticiperen ze naar eigen zeggen op een duurzame wijze op de droge zomers die ons te wachten staan. Het concept is volledig 'open source': de bouwplannen en de materiaallijst voor het maken ervan zal binnenkort online verschijnen op deze website. De druppelkar zal beschikbaar zijn voor zelfbouw in twee versies: een houten versie en een metalen versie.

‘Boer bricoleur’

‘Boer bricoleur’ is een boerennetwerk op initiatief van enkele biologische telers in samenwerking met het Coördinatiecentrum praktijkgericht onderzoek en voorlichting voor de Biologische Teelt (CCBT). De huidige activiteiten binnen ‘Boer Bricoleur’ kaderen in de Operationele Groep ‘Van bricoleur naar constructeur: professionalisering van zelfbouwmechanisatie in Vlaanderen’, met steun van het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling. Naast een hele reeks bioboeren zijn ook Inagro, VIVES en ILVO partner in dit project.

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek