Eclo wil met nieuwe fabriek Europa bevoorraden met paddenstoelensubstraat

Wat begon als een lokaal stadslandbouwproject, is uitgegroeid tot een bedrijf met Europese ambities. Eclo, gevestigd in Brussel, heeft een nieuwe fabriek geopend in Villers-le-Bouillet (provincie Luik) waar het paddenstoelensubstraat produceert uit gerecycled organisch afval. De eerste batches zijn al verkocht aan telers in België en Nederland. In de loop van het jaar zal de productie worden opgeschaald om ook de rest van Europa te kunnen bedienen.

9 mei 2023  – Laatste update 9 mei 2023 20:42
Lees meer over:
Eclo_Paddenstoelen

Deze week neemt het Brusselse Eclo deel aan de internationale vakbeurs 'De Champignondagen' in het Nederlandse 's-Hertogenbosch, waar het hoopt nieuwe klanten te vinden voor zijn organische paddenstoelensubstraat. Het substraat wordt geproduceerd uit gerecycled organisch afval en wordt sinds kort geproduceerd in de nieuwe fabriek van Eclo in Villers-le-Bouillet, in de provincie Luik.

In het najaar van vorig jaar haalde het bedrijf een bedrag van 4,7 miljoen euro op om een fabriek van 4.200 m² te bouwen. "De eerste batches worden momenteel verkocht via partners in Nederland en België", aldus marketingverantwoordelijke Quentin Declerck. Hij gaf aan dat de productie de komende maanden zal worden opgeschaald, zodat in september de volledige productiecapaciteit kan worden bereikt.

Nevenactiviteit wordt hoofdactiviteit

De productie van paddenstoelensubstraat was aanvankelijk een nevenactiviteit van Eclo, voorheen bekend als Le Champignon de Bruxelles. In 2014 begon het bedrijf met de productie van exotische paddenstoelen die vaak vanuit verre landen werden geëxporteerd. Deze paddenstoelen worden gekweekt in de oude kelders onder het slachthuis van Anderlecht en worden vervolgens verdeeld onder Brusselse chefs en biowinkels in heel België.

Naast de productie van paddenstoelen, en later ook microgroenten, legde Eclo zich ook toe op de productie van organische, circulaire substraten. Paddenstoelensubstraten bestaan uit een mengsel van de hoofdingrediënten hout, granen, water en mycelium. Voor de duurzame samenstelling van een substraat klopte de paddenstoelenteler aan bij lokale bedrijven voor afvalstromen. Zo levert de Brouwerij Cantillon bierdraf, terwijl Colruyt Group en Bon Pain biologisch brood, dat niet verkocht werd, leveren.

Tijdens een bezoek aan de paddenstoelenkweker in 2022 liet Declerck al weten veel potentieel te zien voor het organische substraat. In september van dat jaar lanceerde het bedrijf zijn plannen voor een nieuwe productiesite. “De afgelopen jaren hebben we een sterke groei gezien in de vraag naar gourmetpaddenstoelen zoals shiitake en eryngii (koningsoesterzwam). De markt kampt momenteel met een gebrek aan kwalitatieve substraten, wat leidt tot terugkerende leveringsproblemen voor producenten. Bij Eclo investeren we al enkele jaren in onderzoek om de opbrengst van onze substraten te verbeteren, en dat heeft geleid tot aanzienlijke interesse van Europese producenten", aldus Declerck.

Met de nieuwe fabriek in Villers-le-Bouillet, waar op termijn 20 mensen aan de slag kunnen, is de nevenactiviteit inmiddels uitgegroeid tot hoofdactiviteit. Na de volledige afronding van de nieuwbouw in het najaar van dit jaar mikt het paddenstoelenbedrijf ook op afzet in Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk. “In 2026 wille we tot de top drie in Europa behoren”, klinkt het strijdvaardig.

Brusselse paddenstoelenteler haalt 4,7 miljoen op voor nieuwe fabriek paddenstoelensubstraten
Uitgelicht
Dat stadslandbouwprojecten tot grotere dingen kunnen leiden, bewijst de Brusselse paddenstoelenteler Eclo. In de oude kelders onder het slachthuis van Anderlecht teelt het org...
11 juli 2022 Lees meer

'Champignondagen’

Op 10, 11 en 12 mei 2023 vindt de Internationale vakbeurs ‘De Champignondagen’ plaats in de Brabanthallen in ‘s-Hertogenbosch, Nederland. Met 100 exposanten en 3.000 bezoekers uit 80 landen behoort de beurs tot de grootste internationale vakbeurzen voor de eetbare paddenstoelenindustrie wereldwijd. Onder de standhouders behalve Eclo tal van andere Belgische bedrijven, zoals Fresh Mushroom Europe uit Meer en champignonsubstraatproducent Karel Sterckx uit Roeselare. Ook onderzoeksinstelling Inagro, dat ook onderzoeksprojecten rondom paddenstoelen uitvoert, heeft er een stand.

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek