Agrotopia ontvangt het ‘Festival van de Toekomst’

De provincie West-Vlaanderen zal tussen 2021 en 2025 drie edities van het 'Festival van de Toekomst' organiseren. “De eerste editie vindt plaats in september 2021 in Agrotopia Roeselare, de onderzoeksserre van Inagro”, vertelt gedeputeerde Bart Nayaert (CD&V) tijdens de toelichting van de aangepaste meerjarenplanning van de provincie. “Met het festival willen we, vertrekkend vanuit provinciale realisaties, bezoekers inspireren over de mogelijkheden van de toekomst.”

25 november 2020  – Laatste update 25 november 2020 16:40
Lees meer over:

Tijdens de eerste editie van het Festival van de Toekomst, van 23 september tot en met 3 oktober volgend jaar, komt er aan de voet van de dakserre van Agrotopia een belevingsuniversum. “Kennisoverdracht, participatie en speelse verwondering zijn de kernelementen van het festival”, zegt gedeputeerde Bart Nayaert.

De twee weekends van het festival staan in het teken van het grote publiek. Bezoekers zullen op een spannende tocht door een exporuimte de landbouw, de biodiversiteit en de voeding van de toekomst kunnen ontdekken. Tijdens de week worden ook scholen betrokken, via originele workshops. “Zo zullen workshops computationeel leren voor het lager en secundair onderwijs worden georganiseerd”, klinkt het. “De leerlingen zullen bijvoorbeeld een ‘Mini-Agrotopia’ kunnen bouwen.”

Het project is een samenwerking tussen de provincie West-Vlaanderen, Inagro, TUA West, POM West-Vlaanderen, PTI en de expertisecel onderwijs van de provincie West-Vlaanderen. Ook de West-Vlaamse hogescholen VIVES en HOWEST bouwen mee aan de ontwikkeling van het festival. De provincie voorziet een budget van 380.000 euro voor het project.

Kennisoverdracht, participatie en speelse verwondering zijn de kernelementen van het festival

Bart Nayaert - Gedeputeerde provincie West-Vlaanderen

Het Festival van de Toekomst is niet het enige project waarmee de provincie West-Vlaanderen landbouw op de kaart wil zetten. “We focussen ook in op samenwerkingen rond innovatieve technieken voor de glas en stadstuinbouw”, klinkt het in de meerjarenbegroting. “De Agrotopia dakserre vormt hiertoe een inspirerend platform waar toeleveranciers, kennisinstellingen, overheden, telers en technologiebedrijven samenkomen om in co-creatie innovatieve technologieën te ontwikkelen of te verbeteren.”

Samen met Inagro wil West-Vlaanderen volop inzetten op automatisatie en robotisatie in de West-Vlaamse landbouw, onder meer nu seizoensarbeiders schaarser worden, zeker sinds de coronapandemie. “Dit actiepunt maakt ook deel uit van coronaherstelplan”, reageert Bart Nayaert. “De actie bestaat uit drie luiken: communicatie en sensibilisering, onderzoek en innovatie, en opleiding.”

Inagro zal het ondernemersnetwerk van Agreon inzetten om stakeholders actief te sensibiliseren over de noodzaak om prioritair te investeren in automatisering/robotisering als alternatief voor de inzet van seizoensarbeid. “Op basis van onderzoek, bevragingen en het delen van ervaringen zullen de belangrijkste kansen op automatisatie en robotisatie gedetecteerd worden”, klinkt het. “De belangrijkste bouwsteen is hecht partnerschap tussen kennisinstellingen, bedrijven en overheid, gekoppeld aan moderne onderzoeksinfrastructuur, zoals de Fabriek voor de Toekomst Machinebouw en Mechatronica en uiteraard het Living Lab in Agrotopia. In samenwerking met REO veiling is reeds initiatief genomen om een eerste traject automatisatie en mechanisatie te ontwikkelen gefocust op de witloofsector.”

Bron: Eigen verslaggeving / Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek