Agro Speakers’ corner: gevolgen van de brexit

donderdag, 4 maart 2021
Visserij 171, 9000 Gent, België
Provincie Limburg
Schrijf je in event.event register at http://www.limburg.be/agro-speakerscorner
Agro Speakers’ corner: gevolgen van de brexit

Op 1 januari 2021 stapte  het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie. Ondertussen is het 5 jaar  geleden dat de Britten aan de hand van een referendum beslisten om de Europese Unie (EU) te verlaten. Op de valreep werd er een handelsakkoord afgesloten tussen beide partijen. De effecten daarvan hebben zich in de afgelopen weken zeker al laten voelen, niet in het minst voor het Vlaamse agro-businesscomplex. “Met een exportwaarde van 3,5 miljard aan agrarische producten vanuit België naar het Verenigd Koninkrijk kunnen we spreken van  een zeer belangrijke handelspartner voor onze land- en tuinbouwers”, aldus gedeputeerde voor landbouw en platteland Inge Moors (CD&V), “Het is dan ook van groot belang dat we de vinger aan de pols blijven houden bij de effecten die de uitvoering van het handelsakkoord met zich meebrengen.” Op woensdag 4 maart  organiseren we een online Agro Speakers’ corner rond het thema landbouw en Brexit. Met dit webinar willen we de Limburgse land- en tuinbouwer in een uurtje tijd wegwijs maken in de gevolgen van de Brexit en de nieuwe mogelijkheden. 

Soft Brexit met grote impact

Op 24 december vorig jaar bereikte het Verenigd Koninkrijk een definitief handelsakkoord met de Europese Unie. Met dit akkoord treedt het Verenigd Konikrijk definitief uit de douane-unie, maar ook de interne Europese markt. Zonder dit akkoord zou de handel tussen beide partijen niet meer vrij kunnen verlopen en tevens een heel stuk duurder worden. Dit handelsakkoord betekent echter niet dat er geen verandering mee gemoeid is. De douane-formaliteiten bij export naar het Verenigd Koninkrijk betekenen voor Vlaamse bedrijven extra tijdsbesteding en kosten. 

In de handel van landbouwproducten met het Verenigd Konikrijk heeft Vlaanderen een groot handelsoverschot, hetgeen wil zeggen dat de waarde van landbouwproducten die we uitvoeren groter is dan de waarde van de producten die we invoeren. Dit maakt dan ook dat de handel in landbouwproducten door de Brexit minder vlot zal verlopen. Voor de export van onze land- en tuinbouwproducten  die is het daarom van belang dat wij een open blik houden om de impact op te vangen. 

Waar staan we nu?

Ondertussen gebeurt de handel met het Verenigd Koninkrijk vanuit de nieuwe realiteit van het handelsakkoord dat in voege is getreden. “Onze land- en tuinbouwers en bij uitbreiding alle actoren uit het agrobusiness-complex hebben zich in de afgelopen maanden voorbereid om de overgang bij de Brexit op te vangen”, aldus gedeputeerde Inge Moors, ”We moeten verdere ontwikkelingen goed opvolgen en hier als veerkrachtige sector op reageren”. Daarom Onze  ‘Agro Speakers’ Corner in het teken van – ‘landbouw en Brexit’. 

Tijdens dit online evenement zullen een aantal betrokken actoren uit het beleid en het werkveld een toelichting geven bij de stand van zaken nadat het handelsakkoord in werking is getreden. In ieder geval is duidelijk dat het akkoord niet zal blijven zoals het vandaag is. Heel wat partners zijn druk in de weer om de bruggen tussen de EU en VK zo goed mogelijk in stand te houden, en wie weet zelfs sterker te maken. 

Vlaams Minister van Landbouw, Hilde Crevits geeft toelichting bij de invulling van de rol die de  Vlaamse Overheid gespeeld heeft om de Vlaamse land- en tuinbouwsector te ondersteunen. Hierbij wordt ook aandacht gegeven aan de besteding van de 83 miljoen euro aan  Europese fondsen die recentelijk werden vrijgemaakt om getroffen bedrijven te ondersteunen.  Dit geeft meer duiding bij de steun waarop de landbouwers vandaag en in de toekomst mogen rekenen om de impact van de Brexit te ondervangen. 

Vanuit de voedingsindustrie zal Tine Vandervelden, International Business Manager van Fevia Vlaanderen, toelichting geven bij de post-Brexit impact en opportuniteiten voor de land- en tuinbouwsector. De voedingsindustrie is in Vlaanderen de belangrijkste industriële sector met 21,5% van de totale omzet (bron: 2019 Fevia Vlaanderen). In dit item zullen de deelnemers niet alleen kennismaken met de eventuele valkuilen (douaneregeling, voedselveiligheid, productoorsprong, …) als gevolg van de Brexit, maar ook met interessante uitdagingen die nieuwe deuren openen voor onze voedingsindustrie.

Promotie van onze land- en tuinbouwproducten zal ook in het post-Brexit tijdperk zeer belangrijk blijven. De vraag kan bijvoorbeeld gesteld worden of de moeilijkere toegankelijke Britse markt niet deels moet ingevuld worden met nieuwe markten. Daarom zal Ward Verberck, de Brexit begeleider bij VLAM, handgrepen aanleveren over de promotionele aanpak van onze export naar het Verenigd Koninkrijk en exploreren we ook of er nieuwe horizonten zijn. 

Inschrijven voor de ‘Agro Speakers’ Corner: landbouw en Brexit’ is gratis maar verplicht en kan via www.limburg.be/agro-speakerscorner

Programma – 4 maart 2021

  • 19:00u Verwelkoming – Inge Moors, gedeputeerde voor Landbouw en Platteland 

  • 19:05u “Brexit-uitdagingen aanpakken” – Hilde Crevits, Vlaams viceminister-president en Vlaams minister van Economie en Landbouw 

  • 19:20u “Brexit: impact en opportuniteiten voor de voedingsindustrie” – Tine Vandervelden, International Business Manager Fevia Vlaanderen 

  • 19:35u “Vraagt de Brexit een andere aanpak om onze producten te promoten in het Verenigd Koninkrijk?” – Ward Verberck, Brexit-begeleider VLAM 

  • 19:50u Gedachtenwisseling 

  • 20:00u Einde

Schrijf je in event.event register at http://www.limburg.be/agro-speakerscorner

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek